Steak tartaar

Tom yam kung on a plate

voor 4 personen

12 rauwe, ongepelde gamba’s (met kop), ontdooid
1 el zonnebloemolie
1 stengel citroengras, geplet en grof gehakt
1 teentje knoflook, gehakt
1 kleine venkelknol, in flinterdunne plakjes
3 limoenen
1 el tomatenpuree
100 ml kokosmelk
300 g rijstnoedels
1 kleine pink radish, dun geschild en in flinterdunne plakjes
4 radijsjes, in flinterdunne plakjes
1 (groene) tomaat, in dunne plakjes
4 babykomkommers, in dunne plakjes
4 el vissaus
1 tl rietsuiker
1 snuf chilivlokken
4 el kokosvlokken.
gele viooltjes

1. Pel de garnalen en zet ze afgedekt in de koeling. Verhit de olie en bak hierin de schalen en koppen met citroengras, knoflook, de helft van de venkel en 1 gehalveerde limoen 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en blus af met de kokosmelk. Vul aan met water tot alles net onder staat en kook het op lage stand ongeveer 20 minuten.

2. Zeef alles en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Voeg de garnalen toe en laat ze in deze kokossoep circa 3 minuten heel zacht koken en net gaar worden. Neem de garnalen uit de pan en laat de soep nog even inkoken tot circa 150 ml.

3. Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel koud zodat ze niet doorgaren. Laat goed uitlekken.

4. Meng de noedels met de kokossoep. Meng de radijs, tomaat, komkommer en rest van de venkel erdoor. Leg de garnalen erop. Meng het sap van de overige limoenen met de vissaus, suiker en chili tot de suiker is opgelost.

5. Rooster de kokossnippers in een droge pan circa 4 minuten. Schud regelmatig om verbranding te voorkomen. Strooi dit over de salade en besprenkel met de vissaus-dressing. Garneer met wat viooltjes.