Tri Susilah en Andy van Wessel

zijn samen chef bij Restaurant Loro Blonyo in Helmond. Ze zijn gespecialiseerd in de authentieke Indonesische keuken.

Normaal gesproken reis ik elke twee jaar terug naar mijn geboorteland Indonesië”, zegt Tri. “Om mijn familie te bezoeken, maar ook om me onder te dompelen in de cultuur en het eten. Ik proef dan altijd weer nieuwe gerechten die ik thuis meteen wil namaken. Kenmerkend voor de Indonesische keuken is dat er met relatief goedkope ingrediënten vrij complexe gerechten worden gemaakt. Met heel veel verse kruiden, vaak uit eigen tuin. Dat doen wij ook: we koken alleen met verse ingrediënten en gebruiken geen smaak­versterkers of kant-en-klare kruidenmixen. We horen vaak van gasten dat onze gerechten smaken als thuis. Een groter compliment kun je als chef niet krijgen.”

Andy: “Ik ben opgegroeid in Indonesië en put volop uit de herinneringen uit mijn jeugd. We hadden geen kantine op school en namen ook geen broodtrommel mee. In de pauze ging je naar buiten en kocht je iets bij een stalletje op straat. Zo at ik elke dag een ander streetfoodgerecht, daar heb ik culinair gezien ontzettend veel van geleerd. Met mijn vriendjes ging ik vaak naar de rijstvelden om daar waterslakken te zoeken. Bij thuiskomst maakte de moeder van een vriendje daar een curry van. Ik weet nog goed hoe lekker die curry was, fris en zoet tegelijk. We hebben er een eigen variant op gemaakt, met garnalen in plaats van waterslakken.”

‘We horen vaak van gasten dat onze gerechten smaken als thuis