Nieuwe distillaten

Distilleren is zo oud als de weg naar Rome. Een paar honderd jaar geleden werd het proces al geperfectioneerd. Maar ondanks die lange historie worden er nog altijd nieuwe, unieke distillaten gelanceerd. We noemen ze ‘jonge’ distillaten en vaak hebben ze een klassieke basis, waaraan verfrissend andere smaakaccenten zijn gegeven. Dé dranken om de moderne gast mee te verrassen.

Jonge distillaten zijn ontzettend veelzijdig. Zo lenen ze zich allemaal uitstekend voor verwerking in een lekkere mixdrank of cocktail en sommige kun je zelfs puur drinken. Dat maakt ze all round en dus extra interessant. We lichten een aantal oer-Hollandse merken op basis van natuurlijke infusions binnen het omvangrijke aanbod van Sligro uit. Zo kun jij je met deze vernieuwende, ambachtelijk geproduceerde producten onderscheiden.

Klein broertje
Bobby’s Schiedam Jenever (38%) is het kleine broertje van Bobby’s Schiedam Dry Gin (42%), een gin die na de lancering in 2014 al snel een hit was binnen de bartender-scene. Beide zijn distillaten met een verhaal. Jacobus Alfons, Bobby voor intimi, heeft Indonesische roots en bleek na aankomst in Nederland dol op de Hollandse jenever. Bobby miste echter de smaken van zijn vaderland en verrijkte zijn favoriete drank met specerijen en kruiden van thuis. Vele jaren later ontwikkelde kleinzoon Sebastiaan op basis van het bijzondere recept van zijn grootvader een gin in samenwerking met distilleerderij Herman Jansen. De allernieuwste familietelg is Bobby’s Schiedam Jenever, inspringend op de comeback van jenever. De gin bevat – naast natuurlijk jeneverbes – citroengras, cubebpeper, kruidnagel, koriander, kaneel, rozenbottel en venkelzaad.De gin komt het beste tot zijn recht in een gin-tonic. Bobby’s Schiedam Jenever bevat ook jeneverbes, citroengras en cubebpeper en daarnaast kardemom en gember. Dit geeft deze nieuwe, jonge jenever een lekker frisse touch. Je schenkt het puur in een tulpglas, als jenever-tonic of in combinatie met gingerale.

Botanisch met fruit
Ketel One Botanical is een nieuwe range van distillaten die vorig jaar op de Amerikaanse markt is gelanceerd. Daar is het succes al bewezen en nu is het voor de Schiedamse distilleerderij tijd de Nederlandse markt te veroveren. De serie Ketel One Botanical bestaat uit de smaakvarianten Grapefruit & Rose, Cucumber & Mint en Peach & Orange Blossom, met voor zich sprekende smaakaccenten. Ze zijn vervaardigd van vodka met een alcoholpercentage van 30%, gedistilleerd met botanische kruiden en verrijkt met natuurlijke fruitessences. Dit maakt de botanicals fris en vernieuwend en toch met de herkenbaarheid en de zachte kracht van Ketel One Vodka. De distillaten zijn bestemd om te mixen met frisdrank of koolzuurhoudend water, waardoor je makkelijk en snel een stijlvolle cocktail serveert.

Expressief en creatief
De vier ginsoorten van Driftwood Distillery uit Katwijk hebben elk een eigen karakter, verhaal en een bijzonder vormgegeven etiket met een knipoog naar de maatschappij. De allereerste gin van de craft distillery was Donkey Jack (45%), een expressieve gin waarin citrus de overhand heeft. Hij bevat onder meer jeneverbes, citroen, sinaasappel, engelwortel, kardemom en nootmuskaat. De Chow Hound gin (44%) is gebaseerd op de Amerikaanse missie die plaatsvond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een warme, kruidige gin met naast jeneverbessen onder meer nootmuskaat, kardemom en kaneel. JVS Navy Strength (55%) is vernoemd naar de Nederlandse zeeheld Jan Van Speyk en is een sterke gin met de krachtige aroma’s van onder meer jeneverbes, citroen, rozemarijn en sinaasappel. Bestseller Rose Finch (45%) ten slotte, is gebaseerd op de trekvogel en bevat naast jeneverbes onder meer citroen, koriander, sinaasappel. Al deze mooie gins van Driftwood Distillery zijn mede dankzij de smaakvariaties puur met wat ijs te drinken, maar geven vooral cocktails een verrassende smaakboost.

Twee provincies
Oyester44 vodka is ontstaan uit liefde voor eten en drinken en de streken waar de enthousiaste initiatiefnemer Chris Liebau vandaan komt en in zijn jeugd vaak kwam: Brabant en Zeeland. Het is een uniek distillaat waar enkel lokale ingrediënten uit deze provincies in zijn verwerkt en wereldwijd de enige vodka op basis van oesters. Aan de vodka worden gefilterd Oosterscheldewater, een distillaat van oesters van De Oesterij uit Yerseke, een tinctuur van biologische pootaardappeltjes van de Brabantse Wal en frisse distillaten van verveine en citroenmelisse van De Kruidenaer toegevoegd. Oyester44 kan dus met recht een vodka met terroir worden genoemd en wordt ook nog eens bij een kleine, ambachtelijke distilleerderij in het Zeeuwse Bruinisse geproduceerd. Doordat vodka van zichzelf neutraal van smaak is, komen de uitgebalanceerde smaken waarmee hij is verrijkt bijzonder goed tot hun recht. De letters YE in de naam van het distillaat zijn een knipoog naar Yerseke, de thuisbasis van De Oesterij. Het getal 44 staat voor het alcoholpercentage van de vodka. Oyester44 drink je puur, licht gekoeld en al dan niet met een olijf in het glas. Ook lekker in een mix zoals een bloody mary, vodka-tonic of Moscow mule. De ultieme foodpairing? Oesters natuurlijk, net als fruits de mer en visgerechten.

De kunst van het distilleren
Elk distillatieproces verloopt min of meer hetzelfde. Een alcoholhoudende vloeibare substantie wordt verwarmd waarbij de vloeistof wordt omgezet in stoom en condenseert. Bij jenever bestaat de basis verplicht uit graanalcohol, bij vodka en gin volstaat een neutrale alcohol, maar wordt vaak ook graanalcohol als basis gebruikt. Door de toevoeging van jeneverbessen krijgt gin zijn karakteristieke smaak.

Mint Spring
Schenk in een longdrinkglas 1 deel Bobby’s Schiedam Jenever op wat ijsblokjes en top af met 3 delen Fever-Tree ginger ale. Garneer met een takje verse munt.

Ruffled Raspberry Ripple
Kneus 6 frambozen en 1 eetlepel fijngesneden basilicum in een cocktailshaker met een muddler. Voeg 60 ml Donkey Jack gin, 30 ml koolzuurhoudend water, 1 eetlepel limoensap en ijsblokjes toe en schud circa 3 seconden. Schenk de cocktail eventueel door een zeef uit en garneer met een limoenpartje en een takje basilicum.

Vodka Tonic Maritime
Kneus een paar blaadjes munt in een glas. Voeg royaal ijs toe en schenk er 1 deel Oyester44 en 3 delen Fever-Tree tonic water bij. Garneer in stijl en kies voor een Zeeuws ingrediënt als zeekraal of rood hoorntjeswier.

Botanical Spritz
Schenk in een wijnglas 1 deel Ketel One Botanical naar keuze op wat ijsblokjes en top af met 3 delen koolzuurhoudend water. Garneer, afhankelijk van de gebruikte botanical, met een partje grapefruit, een schijfje komkommer en/of een takje munt of een partje sinaasappel.