What’s cooking België

Wil je weten what’s cooking bij onze directe zuiderburen, dan moet je in Antwerpen en Gent zijn. Internationale havensteden hebben immers vanwege de aanvoer van mensen en producten van over de hele aardbol, altijd een wijde blik op de wereld. En dat merk je! Ook het Belgische popfestival Tomorrowland dat jaarlijks in de buurt van de twee steden wordt gehouden, doet zijn naam eer aan: het staat garant voor télkens weer nieuwe horecaconcepten. Ontdek het hyperspecialisme, vierkante donuts en Libanees soulfood in deze Belgische steden.

One-trick pony’s
Als er één ding opvalt in het culinaire landschap van Antwerpen en Gent is het dat beide steden worden overspoeld door zogenoemde one-trick pony’s, zaken die hypergespecialiseerd zijn. Dat betekent dat ze verschillende varianten van één en hetzelfde product of gerecht aanbieden. En dat ze daar dus hypergoed in worden. Of dat nu Vlaamse gehaktballen zijn of vierkante donuts. Het tweede wat opvalt, is dat in deze steden lokale ingrediënten een belangrijke plaats innemen in het horeca-aanbod, van welk niveau dan ook. Koks halen hun producten strikt uit de eigen (stads)omgeving en bouwen met de leveranciers een vertrouwensband op. Zo realiseren ze de best haalbare kwaliteit en tegelijk de laagst mogelijke ecologische footprint.

Thursday Veggie Day
Met Gent is iets heel speciaals aan de hand. De stad met, net als Antwerpen, een eigen zeehaven is al jaren een Europese voorloper op het gebied van vegetarisme. Al sinds 2009 stimuleert de gemeente er actief Thursday Veggie Day: een oproep om één dag in de week het stukje vlees te laten staan, en wel op donderdag. En dat heeft grote gevolgen gehad voor de Gentse horeca die hieraan massaal gehoor heeft gegeven met zowel nieuwe vegetarische concepten als standaard vegetarische opties in de reguliere zaken – ook op andere dagen in de week.

Vierkant met gat
Hoeked Dougnuts in Antwerpen is zo’n hypergespecialiseerde zaak en  verkoopt vierkante in plaats van ronde donuts. Maar daar blijft het niet bij. In plaats van de gebruikelijke mierzoete icings en de standaard zoete degen, komen deze vierkante broodjes mét gat in verschillende variaties als biet, spelt of meergranen. Het deeg van de donuts van Joris Verschelden en zijn partner Caroline is bovendien brioche-achtig, wat ze smakelijker, zachter en luchtiger maakt. Zeker met de glazuren van natuurlijke ingrediënten als matchathee, geroosterde pijnboompitten, blauwebessensiroop en verse pindakaas.

Van foodtruck naar restaurant
Bijzonder is de grote invloed van een specifiek Vlaams popfestival op de horeca in de twee steden. Tomorrowland komt altijd weer met nieuwe foodtrucks en -stands. Het is nu eenmaal makkelijker om een nieuw concept tijdelijk op wieltjes te zetten, dan je meteen aan een duur huurcontract en dito verbouwing te verbinden. Bovendien houdt het festivalpubliek wel van nieuwe smaken en is het dus een goede testcase. Als de muziektenten weer zijn opgeruimd, trekken geslaagde concepten vervolgens dikwijls in een stenen behuizing in Antwerpen of Gent.

De beste ballen
In het Felix Pakhuis in Antwerpen-Noord eet je bij Balls & Glory handgemaakte en ovengebakken gehaktballen. Echte Vlaamse ballen, gemaakt van varken, kip of groentes. De ballen worden eventueel geserveerd met stoemp (stamppot) of een seizoenssalade. En ze mogen ook in de boodschappentas mee naar huis.

Beirut soulfood
Hummus is net als in de meeste Europese steden in Gent en Antwerpen een echt trendfood. Bijvoorbeeld bij Yalla Yalla Beirut Food Bar, geboren uit de Yalla Yalla foodtruck op Tomorrowland, maar eigenlijk al eerder ontstaan op de Gentse feesten van 2015. Yalla yalla betekent zoveel als ‘Schiet op! We gaan!’ Het Libanese soulfood van de zussen Mona en Dalilah met vriendin Hanne bestaat naast hummus onder meer uit falafel, kibbeh (lamsgehakt-bulgurkroketjes) en fatoush (salade met granaatappel en gefrituurde broodcrisps).

100% botanisch
Le Botaniste food & wine bar is een biologisch, vegetarisch en vegan restaurant dat eruitziet als een authentieke retro-apotheek. Dat is niet voor niks, want het plantenrijk heeft nu eenmaal veel medische waarde. ‘Food = medicine’ is dan ook het motto hier. Maar dat niet alleen. Het gerecht, dat je bestelt aan de apotheekbalie, is vrij van kunstmatige toevoegingen en toegevoegde suikers, fijn voor jou en fijn voor onze planeet. Op de kaart staan onder meer natuurwijnen, Gents gefilterd water en lokale kombucha voor bij de botanische salade, de zeewiertartaar of de pasta al mafiosi. En ook volkoren pasta met soylognese saus (bolognese met soja in plaats van vlees), verse kruiden, groene olijfolie en gomasio (een mengsel van geroosterd sesamzaad met zout) vind je op de kaart.

Adressen Antwerpen & Gent
1. Balls & Glory Antwerpen
Gent en meer: ballsnglory.be

2. Hoeked Dougnuts
Oudaan 4, Antwerpen

3. Yalla Yalla Beirut Food Bar
Donkersteeg 3, Gent

4. Le Botaniste,
Hoornstraat 13, Gent