What’s cooking Duitsland

Berlijn etaleert zichzelf graag als de vegan hoofdstad van de wereld. En inderdaad kun je in weinig andere steden net zo heerlijk vegan eten als in deze stad aan de rivier de Spree. Een ander hot item in de Duitse hoofdstad is ‘het nieuwe lokaal’ en daarmee wordt de stad zelf bedoeld. What’s cooking in Berlijn? Van Gemüse Kebab tot Terroir Küche en brouwhuis-gastronomie.

 

Bierbrouwerij BRLO Brwhouse is opgebouwd uit 38 gebruikte zeecontainers van over de hele wereld. Brlo is de oud-Slavische benaming voor Berlijn. Deze brouwerij van Berliner craftbieren is tegelijk een restaurant, bar en biertuin, gesitueerd in hartje Berlijn. Hun brouwhuis-gastronomie bestaat naast een eigen biercultuur uit veel groentes waarmee bier-foodpairings worden gecreëerd. De groentes worden gefermenteerd, gedroogd, gerookt of onder een zoutkorst gegaard. Vlees speelt hier hooguit een bijrol en dan alleen als het strikt uit de eigen regio komt.

Smaak van eigen bodem
Sterrenzaak einsunternull begon ooit met uitsluitend producten uit de multiculturele hoofdstad en zijn directe omgeving, maar heeft dat met de nieuwe chef Silvio Pfeufer enigszins laten vieren. Nu zijn de gerechten meer zoals de stad zelf: eerlijk, bont, creatief en multicultureel, met een lokale charme.
De vraag die nog steeds in de keuken centraal staat is: hoe smaakt Berlijn, bijvoorbeeld de Sonnenallee? Zo’n lokale keuken, die de smaak van de eigen bodem wil laten proeven, wordt Terroir Küche genoemd. Kortom, een stuk Berlijn op het bord én in het glas.

Keba
Kebab, een Turks broodje vol gegrild lamsvlees, is een van de signatuurgerechten van Berlijn, een stad met een grote Turkse gemeenschap. Maar Berlijn heet niet voor niets de vegan hoofdstad van de wereld. En dus heeft dit vleesgerecht een plantaardige tegenhanger gekregen, die wordt verkocht in steeds meer kebabzaken: Gemüse Kebap, groentekebab dus. Eén van de beste is Mustafa’s Gemüse Kebap, althans als je kijkt naar de meterslange rijen die er dagelijks voor de deur staan…

Als een kruidenierswinkel
Restaurant Lebensmittel in Mitte biedt een ‘lokale’ keuken die is gebaseerd op traditionele Zuid-Duitse gerechten. Ze komen in een modern jasje op tafel in een interieur als van een ouderwetse Duitse kruidenierswinkel. Denk hierbij aan schnitzels die over de rand van je bord hangen, zo groot. Maar ook bloedworst en spätzle, de Duitse variant op pasta.

Japanse ijsjes in Berlijn
Na ramennoedels en katsu sando, een sandwich met krokant varkensvlees, is kakigori wereldwijd het meest recente Japanse trendfood. Je zou kunnen zeggen schaafijs, maar dan doe je het zwaar tekort. De traditie van dit ambachtelijke ijs gaat namelijk terug tot de elfde eeuw. Wat de torenhoge kakigori anders maakt, is de dunheid van het schaafsel en de afwisselende laagjes van ijs en huisgemaakte siropen en toppings. Kakigori wordt in Japan zelf gemaakt door ijsmeesters die net als sushimeesters jarenlang trainen om de gewenste verfijning te kunnen bereiken. En dan hebben we het bijvoorbeeld over siropen van sakurablaadjes, rodebonenpasta, matchathee, room en mochi (zoete rijstdumplings). Tenzan Lab is vooralsnog de enige in Berlijn die dit ijs verkoopt. En echt niet alleen bij zomerse temperaturen: Berlijners zijn doorgewinterde ijseters bij werkelijk elke temperatuur.

Sterrenzaak met 12 plaatsen
Sterrenzaak Ernst is lokaal georiënteerd. Ernst heeft slechts twaalf zitplaatsen aan de eetbar rondom de open keuken, waar je de koks letterlijk op de vingers kunt kijken. Een avondvullende gebeurtenis krijg je er, met een gastronomisch menu volgens de Berlijnse microseizoenen, gelardeerd met veel verhalen over de lokale microboeren, wijnmakers en ambachtslieden met wie de koks van Ernst nauw samenwerken. Je koopt van tevoren een ticket voor een all-indiner, met optioneel een wijnarrangement, waarin de lokale ingrediënten zo puur mogelijk worden gehouden.

Die Adressen in Berlin

1. Lebensmittel in Mitte Rochstraße 2
2. Mustafa’s Gemüse Kebap Mehringdamm 32
3. BRLO Brwhouse Schöneberger Straße 16
4. einsunternull Hannoversche Straße 1
5. Tenzan Lab Wörther straße 22
6. Ernst Berlin Gerichtstraße 54