Whats cooking

De laatste foodtrends, interessante culinaire ontwikkelingen en een selectie van bijzondere producten uit Sligro’s assortiment die we graag onder de aandacht willen brengen. That’s what’s cooking!

Mochihype
Londen heeft zijn eerste mochibar. De pastelkleurige Japanse rijstcakes zijn razend populair en een hype op social media. The Mochi Bar is gevestigd in het hart van Londen en verkoopt zowel zoete als hartige mochi. Grootste hit is de ijsvariant: mochibolletjes gevuld met romig ijs. Mmm… mochi!

Slimme pasta
Een onderzoeksteam aan de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh ontwikkelde een platte pasta die weinig ruimte inneemt. Ideaal voor zowel opslag als vervoer. Het platte pastadeeg wordt gestanst met een patroon dat ervoor zorgt dat de pasta tijdens het koken de gewenste vorm aanneemt. 

Met liefde gemaakt
Het plantaardige aanbod van Meatless Farm heeft de rijke textuur en sappigheid van je favoriete vleesproducten, maar dan zonder de overtollige verzadigde vetten of onnodige, grote milieu-impact. Het ziet eruit als vlees, het bakt als vlees en het smaakt als vlees. De producten van Meatless Farm worden met liefde gemaakt van ingrediënten die ook lief zijn voor je hart. Deze verantwoorde alternatieven zijn zonder moeite inwisselbaar voor dierlijke ingrediënten op je menukaart en spreken een nieuwe en jongere gast aan.

MEATLESS FARM
Burgers (18 x 113,5 g, art.nr. 149357)
Chickenless Pieces (1,5 kilo, art.nr. 149371)
Chickenless Schnitzel (20 x 100 g, art.nr. 149345)
Mince (1,5 kilo, art.nr. 149364)
Meatballs (60 x 25 g, art.nr. 149352)
Asian Meatballs (100 x 15 g, art.nr. 149366)
Bratwurst Original (26 x 75 g, art.nr. 149374)
Bratwurst Mediterranean (40 x 50 g, art.nr. 149361)

Extreem fris
Kewpie mayonaise is dé authentieke mayonaise uit Japan die wordt aanbeden door foodies. Na het grote succes van de normale mayonaise komt Kewpie nu met een wasabi-variant. Deze Wasabi Mayo Sauce combineert de frisse smaak van wasabi met het romige van mayonaise. De wasabismaak is hier niet spicy, maar eerder extreem fris. Een totaal eigen smaakbeleving die een heerlijke boost geeft aan tal van gerechten!

KEWPIE
Wasabi Mayo Sauce (zak 300 ml, art.nr. 149167)

Smaakvol spektakel
De Flambadou komt oorspronkelijk uit Frankrijk en geeft op spectaculaire wijze een onderscheidende smaak aan je gerechten. De gietijzeren kegel is speciaal ontworpen om direct in het vuur of in de kolen te worden geplaatst. Wanneer de kegel gloeiend heet is kan er vet in de kegel worden gestopt. Dit brandende vet kan vervolgens op het stuk vlees, vis of een ander gerecht worden gesprenkeld om het extra smaakvol te maken. Een spectaculaire gadget voor iedere BBQ-chef!

FLAMBADOU
Churrasco Forged  (per stuk, art.nr. 150474)

Botanical Brewing
Fentimans gebruikt al ruim honderd jaar hetzelfde proces van botanical brewing en hier zijn ze trots op. Het proces van fermenteren en brouwen duurt maar liefst zeven dagen. De Valencian Orange Tonic is gemaakt met sinaasappels uit Valencia en citroengras: droog, verfrissend en met een hint van citrus. De Premium Indian Tonic is dé klassieker: droog, crispy en met een licht bittere afdronk. Met deze blikjes serveer je in een handomdraai een strakke gin-tonic of een andere verfrissende cocktail.

FENTIMANS
Orange Tonic (24 x 150 ml, art.nr. 149897)
Indian Tonic (24 x 150 ml, art.nr. 149894)

Levendige complexiteit
Deze twee bijzondere wijnen van de fairtrade Bosman Family Vineyards weerspiegelen de samenwerking tussen mens en natuur. Ze hebben een levendige complexiteit. De Adama White is een goudglanzende wijn, barstensvol rijpe perzikaroma’s, ananas en honingzoete marsepein. De robuuste Adama Red heeft exotische en sappige smaken van donkere pruimen en frambozen, met tonen van vanille en specerijen.

BOSMAN FAMILY VINEYARDS
Adama White Bio (fles 75 cl, art.nr. 146240)
Adama Red (fles 75 cl, art.nr. 088140)

Truffeloogst
Tien jaar geleden begon het onderzoek en nu zijn ze zover: onlangs kondigde het National Institute for Research into Agriculture, Food and the Environment (INRAE) aan dat het gelukt is om de tuber magnatum pico te kweken. Deze witte truffel is in het wild vooral te vinden in de Italiaanse regio Piemonte. In 2019 werd de eerste batch gekweekte truffels geleverd, afgelopen jaar was er opnieuw een succesvolle oogst. 

Wormenzout
Carlos Gaytán, de eerste Mexicaanse chef met een Michelinster, gebruikt sal de gusano om zijn ceviche van gerookte coquilles een oppepper te geven. Sal de gusano wordt gemaakt van de rode wormen die mezcalproducenten van de agaveplanten verwijderen. De wormen worden gedroogd, gemengd met specerijen en zout en vervolgens fijngemalen tot een pittig poeder.

Vegan festivalfood
Karma kebab is ooit ontwikkeld voor Lowlands, maar inmiddels uitgegroeid tot een populaire, duurzame festivalsnack. De kebab wordt gemaakt met lokale groente en graan en is daardoor veel duurzamer dan soortgelijke soja-alternatieven. Vele festivalbezoekers hebben inmiddels mogen ervaren hoe lekker plantaardige kebab kan zijn. Naar verluidt gaat zelfs de meest doorgewinterde carnivoor watertanden van deze snack.

Karma Kebab (2 kilo, art.nr. 142286)

Familiebedrijf met een eerlijk verhaal
Vanille BV is een familiebedrijf met een eerlijk verhaal én al vijftien jaar vanillespecialist. De lijn Royal Vanilla levert een compleet assortiment van alles wat met natuurlijke vanille te maken heeft. Denk aan poeder, extract, pasta en natuurlijk de bekende stokjes. Vanille BV werkt strategisch samen met de boeren in Madagaskar. Daarnaast hebben ze een eigen plantage en sponsoren ze duurzaamheidsinitiatieven, zoals het behoud van de blauwoogmaki.

Royal vanille-extract (flesje 6 cl, art.nr. 149694)
Royal vanillepasta (flesje 6 cl, art.nr. 149695)
Royal vanillepoeder (flesje 25 g, art.nr. 149696)
Royal vanillestokjes (buisje 3 stuks/buisje 35 g/100 g, art.nrs. 149685/149687/149693)
Royal tonkabonen (buisje 50 g, art.nr. 149698)

Bijzonder eerbetoon
Ron Esclavo is een bruine rum uit de Domini­caan­se Republiek. Een oprecht eerbetoon aan de tot slaaf gemaakten die in de geschiedenis van suikerriet en rum een hoge prijs hebben betaald. Het idee is dat door deze duistere geschiedenis te blijven herinneren, de ontwikkelingen in de huidige rumindustrie meer worden gewaardeerd. Door werkgelegenheid en hun eigen stichting speelt de lokale distilleerderij een belangrijke rol in het verbeteren van de gemeenschap. Elke rum is tropisch gerijpt en gemaakt met passie en vers sap van handgesneden suikerriet. Voor veroudering wordt de rum in Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten gerijpt. Elke variant is complex, met delicate tonen van vanille, karamel en eiken.

RON ESCLAVO
Rum XO (fles 70 cl, art.nr. 146890)
Rum Gran Reserva (fles 70 cl, art.nr. 146882)
Rum 12yo (fles 70 cl, art.nr. 146889)

Wijntrip
Wijn met een vleugje cannabis in de afdronk. De Franse wijnmaker Raphael De Pablo voegt hennep toe aan zijn rode wijn. Hierdoor ontstaat een ‘extra ontspannende werking’. Omdat de productie in Frankrijk is verboden, wordt de wijn gemaakt in een Duits laboratorium.

Space proof eten
Tijdens een vlucht door de ruimte moet je goed eten. Franse sterrenchef Thierry Marx werd gevraagd om de gerechten te ontwikkelen voor de SpaceX missie van Tesla topman Elon Musk. Om de conditie van de crew op topniveau te houden, waren zout, suiker en vet taboe. In samenwerking met een wetenschapper creëerde de chef onder andere een ‘space proof’ Boeuf Bourguignon, uientaart en amandeltaart.

Pure ambacht
De Brute Forged messenserie straalt pure ambacht uit. De messen hebben een open krop, wat voor een authentieke en excentrieke uitstraling zorgt. Opvallen is gegarandeerd. Het uitbeenmes beschikt over een lang en slank lemmet waarmee je moeiteloos langs een stuk bot of been kunt snijden. Het santokumes is de Japanse versie van het koksmes. Het woord ‘santoku’ betekent ‘drie deugden’, een referentie naar de drie snijfuncties die het mes kan vervullen. En dan is er nog het steakmes: met het gladde lemmet snijdt deze zonder een vezel los
te trekken door het vlees.

BRUTE FORGED
Uitbeenmes (per stuk, art.nr. 150446)
Santokumes, 14 cm (per stuk, art.nr. 150451)
Steakmes (per stuk, art.nr. 150454)

Extra uniek
Westmalle Extra heeft een traditie die teruggaat tot de start van de brouwerij. De Extra werd door de monniken gecreëerd om bij de maaltijd in de abdij-refter te drinken. Iets wat ze vandaag de dag nog altijd doen. Jarenlang is de Extra uitsluitend aan de abdijpoort te koop geweest, nu ook daarbuiten én bij Sligro. Als goudblond trappistenbier van hoge gisting is de Extra uniek. Geniet van de fruitige toetsen en het verfrissende, dorstlessende karakter met een laag alcoholgehalte (4,8%).

WESTMALLE
Extra (fles 33 cl, art.nr. 150304)