De laatste foodtrends, interessante ontwikkelingen en een selectie bijzondere producten uit Sligro’s assortiment die we graag onder de aandacht willen brengen. That’s what’s cooking!

Tijd is geld
Rond etenstijd ­zitten restaurants als Corridor, Barzotto en Media Noche in San Francisco vol wachtende mensen. Zij ­wachten niet op een tafel, maar op een plaatsje aan de bar. Deze fast-fine restaurants­ ­richten zich op de big city ­workaholic: klanten die goed, maar snel willen eten om zo gauw mogelijk weer aan het werk te kunnen.

Aardse soep
De Japanse sterrenchef Narisawa is overtuigd van de puurheid van de aarde en acht bijna alles wat in de natuur te vinden is eetbaar. Hij ontwikkelde een soil soup, een soep waarin echte aarde wordt verwerkt.

Truffelconcurrentie
Een vondst die de Italiaanse truffelhandel op zijn grondvesten doet schudden: in het noorden van Thailand zijn twee nieuwe ­truffelsoorten ontdekt. ­Onderzoekers aan de universiteit van Chiangmai ­bevestigen dat de tuber ­thailanddicum en tuber lannaense zowel qua uiterlijk als qua DNA echte truffels zijn.

Eau de Paris
In Parijs kun je sinds kort op straat water met ­belletjes ­tappen. Om ­plastic ­afval te ­verminderen en de Parijzenaren meer ­water te laten drinken, ­installeerde de ­waterleverancier van de Franse hoofdstad in elk arrondissement een ­fontein met bubbelwater.

Shaken in de lucht
Niet omdat het beter smaakt, maar puur om een beleving te bieden. Een Italiaanse drankenproducent liet een drone ontwikkelen die boven het hoofd van de gasten ­cocktails maakt. Naar wens shaken or stirred.

Zwarte detox
Zwart brood, ­pikzwart softijs, dimsum in een donkergrijs deegjasje: de houtskooltrend is ­springlevend. De ­natuurlijke, ­smaakloze stof wordt vooral ­toegepast voor het effect op het bord, maar het zou ook werken als detox omdat het ­giftige stoffen zou onttrekken aan het lichaam.

Paddo’s in je koffie
Bepaalde soorten ­paddenstoelen worden ­toegevoegd aan voedingssupplementen om onder meer hun antioxiderende eigenschappen. Waarom dan ook niet ­toepassen in eten of drinken? Volgens trendwatchers zullen we ­paddenstoelen in ­toenemende mate ­terugzien in koffie, thee, bouillons en chocolade.

Uniek schort
Of je nu de grillkoning bent, een professionele barista of gewoon graag je handen vuil maakt: WITLOFT-schorten zijn veelzijdig, geschikt voor iedereen die een passie heeft voor ambacht. Van Nederlandse makelij en met de hand vervaardigd van hoogwaardig 100% ­plantaardig gelooid ­tuigleer: dat maakt elk schort uniek. Aangezien leer leeft en ademt, wordt het schort mooier met de tijd en door gebruik.

WITLOFT schort Butcher
(per stuk, art.nr. 039384)

Superieure kwaliteit
Lang voordat de discussie over kip losbarstte, onderscheidde Sligro zich al met een mooi assortiment eerlijke kip. Vlees dat op een diervriendelijke manier is geproduceerd, is extra mals en rijk van smaak. De Des Landes Label Rouge kippen zijn 100% eerlijk. Ze ­hebben heerlijk rondgescharreld in de bossen van ­Zuid-Frankrijk. Het Label Rouge-keurmerk staat voor pluimveevlees van superieure kwaliteit.

Des Landes Label Rouge kip (per stuk, art.nr. 004709)

Japans goud
Bijna alle producten die we wasabi noemen, zijn eigenlijk gewoon een mengsel van mierikswortel, Japanse hete mosterd en groene kleurstof. Echte wasabipasta wordt gemaakt van de versgeraspte groene stam van de ­wasabia japonica. Een lastig te ­kweken plant vanwege zijn kieskeurige ­voorliefde voor koele, schaduwrijke omstandigheden. Bij Sligro is 100% echte wasabi te koop! Delicaat en romig met een krachtige, kortdurende vurige start om vervolgens zacht, zoet en licht van smaak te worden. Echt een groot verschil met de mierikswortelvariant.

Saitaku Wasabi (per pak, art.nr. 826524)

Duurzame snoetenpoetser
Duurzaamheid is tegenwoordig voor veel gasten een belangrijke factor in de keuze voor een restaurant. Tork helpt restaurants en cateraars op een eenvoudige manier hun duurzame steentje bij te dragen. De Natural-servetten met de natuurlijke kleur zijn ­biologisch afbreekbaar en composteerbaar volgens EN 13432. Ze zijn gemaakt van 100% gerecyclede vezels en ­bevatten geen bleekmiddelen of toegevoegde kleurstoffen.

Tork Natural servetten (per pak, art.nr. 036317)

Groot gebruiksgemak
De kreeften van Pittman Seafoods blinken uit in ­gebruiksgemak. Ze worden geconserveerd met High Pressure Processing (HPP) om zo het vlees van de schaal los te maken. Daarna wordt het rauwe vlees ­ingevroren. Deze methode zorgt voor een uitstekend behoud van smaak én 100% gebruiksgemak. Zelfs het darmkanaal en de ingewanden zijn al verwijderd.

Pittman Seafoods HPP kreeften (per stuk, art.nr. 044420)

Eerlijk, puur & bijzonder
Een bijzondere boon verdient het om puur te worden gedronken. Zoals de Medellin Secret 100% Single Finca, een koffie met een unieke smaak van één plantage. Op de schaduwrijke, steile hellingen van de Andes ligt op ruim 1.850 meter de prachtige plantage Finca La Luisa. De weersomstandigheden zijn ideaal om ware ­smaakbommen van de bessen te maken. En behalve heerlijk van smaak is de koffie ook nog eens Rainforest ­Alliance-gecertificeerd!

Medellin Secret 100% Single Finca
(per 250 g, art.nr. 930022)

Waar is de taart?
Een taart die je niet kunt zien, maar net zo smaakt als ­granny’s pumpkin pie van vroeger. De chefs van een restaurant in Chicago ­creëerden via ­destillatie een ­pumpkin-pie-bouillon en lieten deze in een bodem van ­korstdeeg stollen tot een doorzichtige taartvulling.

Dompelen in de pindakaas
Een mekka voor ­liefhebbers van pindakaas. In Londen opende onlangs de eerste pindakaasfonduebar zijn deuren. Er is keuze uit verschillende ­peanutbutter fondues en om te ­dippen zijn er stukjes fruit, ­marshmallows én hartige ingrediënten. Bij vertrek krijg je het recept mee, zodat je het ook thuis kunt proberen.

Met een wolkje kaas
Thee met kaas. En dan niet een stukje kaas ­vergezeld van een kop thee, maar samen in één beker. De cheese tea rukt op en heeft ­inmiddels de Verenigde Staten bereikt. Het in China ­immens ­populaire drankje ­bestaat uit thee die wordt ­afgetopt met ­cheese cream, een ­mengsel van luchtig ­geklopte room
en kaas.