Witte bonen met sardinevinaigrette en tonijn

Lunchgerecht voor 8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 12 uur weektijd + 1,5 uur kooktijd

250 g droge witte bonen
1 laurierblaadje
1 blikje sardines met groente
6 takjes platte peterselie, de blaadjes gehakt
4 takjes koriander, de blaadjes gehakt
6 sprietjes bieslook, gehakt
3 el wittewijnazijn
milde olijfolie, naar smaak
2 blikjes tonijnfi let, uitgelekt
1 sinaasappel, schoongeboend

Extra: zesteur

1. Spoel de bonen af met koud water. Doe ze in een ruime pan water en laat 12 uur staan. Giet de bonen af, zet ze opnieuw onder water en voeg de laurier toe. Breng op lage stand aan de kook en laat tegen de kook aan in circa 1,5 uur gaar worden. Giet af en laat afkoelen.
2. Laat de sardines uitlekken (vang de olie op). Hou de stukjes groente uit het blik apart en breek de vis in stukjes. Voeg de kruiden en azijn toe. Voeg de sardineolie of naar smaak een iets neutralere olie toe. Snijd de groenten uit het blik (inclusief het pepertje) fijn en voeg toe.
3. Schud alles door elkaar en voeg wat zout en flink wat gemalen peper toe. Laat een halfuur staan. Voeg indien nodig meer zout, peper en azijn toe.
4. Verdeel de salade over bakjes en verdeel daarover de tonijn. Trek er met de zesteur wat sinaasappelschil overheen.

Kcal per persoon: 195