Yuzu-tartelettes

Voor 8 stuks
Bereidingstijd: 45 minuten + 45 minuten wachttijd

200 g bloem + extra om te bestuiven
40 g poedersuiker
125 g boter, in blokjes
snuf zout
3 eidooiers (bewaar het eiwit)
150 ml yuzusap (flesje)
2 grote eieren
125 g fijne kristalsuiker
75 ml slagroom
matchameringue (zie extra recept)Extra: 8 kleine taartvormpjes, bakpapier, blindbakvulling

1. Draai de bloem met de poedersuiker, boter, zout en 1 eidooier in een keukenmachine kort tot een korrelig mengsel. Voeg 1 of 2 eetlepels koud water toe en draai kort tot je ziet dat het deeg een beetje ‘pakt’. Schep het op een werkblad en kneed kort door. Voeg eventueel nog een paar druppels water toe. Rol het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koeling.
2. Maak intussen de vulling door het yuzusap te mengen met de eieren, de overgebleven eidooiers en de kristalsuiker. Meng rustig met een spatel of garde zodat er niet te veel schuim ontstaat. Laat een kwartiertje staan zodat de suiker oplost. Roer nog even door en controleer of de suiker is opgelost. Roer nog een keer door en schenk alles door een zeef. Meng de slagroom erdoor en zet afgedekt in de koeling.
3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot circa 3 mm dikte. Vet kleine taartvormpjes in met boter en bekleed met het deeg. Laat de randen iets overhangen. Prik de bodems in met een vork. Leg er bakpapier op en vul met de blindbakvulling. Bak de deegbodems in een oven van 180ºC in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin.
4. Neem de taartbodems uit de oven en zet de oven terug naar 130ºC.
5. Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Snijd de deegranden bij en zet de bodems nog 5 minuten in de oven om een beetje te drogen. Neem ze uit de oven en vul ze met het yuzumengsel. Zet weer terug in de oven en laat het mengsel in 10-15 minuten iets stollen (het midden mag nog zacht zijn).
6. Laat afkoelen en garneer met matchameringue en blaadjes munt of groene shiso.

Matchameringue
Laat 160 g suiker met 20 ml water in een steelpan op lage stand smelten. Zet het vuur hoger als het gesmolten is en kook tot 118ºC. Werk precies en gebruik een thermometer om te controleren. Klop 100 g eiwit (van het hoofdrecept) rustig op, het liefst met een staande mixer en voeg 2 eetlepels suiker in etappes toe. Ga harder kloppen als de suikersiroop bijna op temperatuur is. Schenk de hete siroop al kloppend bij de ­meringue, voeg 1 flinke theelepel matchapoeder toe, en blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld. Doe het schuim in een spuitzak en spuit rozetjes schuim op de tartelettes.

Kcal per persoon: 370