Steak tartaar

Zeeuwse oesters met kool

voor 4 personen

1 mergpijp
500 ml krachtige groentenbouillon
12 flinke Zeeuwse oesters (creuses)
100 g spitskool, chiffonade
50 g boerenkool, chiffonade
100 ml zonnebloemolie
1. Leg de mergpijp in een pan en schenk de bouillon erover tot de mergpijp onder staat. Breng aan de kook en laat circa 30 minuten op lage stand trekken en garen.
2. Open intussen de oesters en leg ze met het vocht in een steelpan (bewaar het bolle deel van de schelp).
3. Verhit de boter in een kleine pan en stoof hierin de kool 5 minuten. Verhit de olie en frituur hierin de boerenkool in een halve minuut knapperig (zorg dat hij groen blijft).
4. Neem de mergpijp uit de bouillon. Druk of snijd het merg eruit en hak het in stukjes.
5. Verwarm op het laatste moment de oesters in het eigen vocht tot ze iets warmer en steviger zijn, maar niet gaar. Leg ze terug in de schelpen. Verdeel er wat merg over en versgemalen zwarte peper. Meng de kool met het oestervocht en leg plukjes hiervan met aanhangend vocht op de oester. Garneer met de gefrituurde kool en serveer direct.